Daire ve işyeri karşılığında yapılan inşaat malzemesi teslimlerinin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.02-2010/720-21-101

20/12/2011

Konu

:

Daire ve işyeri karşılığında yapılan inşaat malzemesi teslimlerinin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı  

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Başkanlığımız … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuz, daire ve işyeri karşılığında yapmakta olduğunuz inşaat işiniz için şirketinize demir, çimento, kereste ve çakıl gibi malzeme satan mükelleflerin yasal süresinde fatura düzenledikleri, şirketinizin ise malzeme karşılığı olan borcunu inşaat bitiminde daire ve işyeri teslim ederek mahsuplaşma yolu ile ödeyeceği, faturaların daire ve işyeri tesliminde düzenleneceği, bu işlemlerinizde nakit ödeme olmayacağından bahisle, malzeme bedeli ile daire ve işyeri bedelinin karşılıklı olarak bankadan ödeme zorunluluğunun olup olmadığı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin 2′ inci fıkrasında Maliye Bakanlığı’ nın mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye yetkili olduğu hükmü yer almaktadır.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 320, 323, 324, 332 ve 337 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu ve uygulamaya ilişkin esasları açıklanmıştır. Söz konusu tebliğlerde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancılar hariç) mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 YTL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin Bankalar, Özel Finans Kurumları (Katılım Bankaları) ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

323 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “3. Tahsilat ve ödemelerin yapılacağı aracı kurumlar” başlıklı bölümünde, …, banka veya özel finans kurumları, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, (PTT) aracı kılınmak suretiyle; havale, çek, kredi kartı ve bu kurumlar aracılığıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödemeler ve tahsilatlar karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden tevsik edilmiş sayılacağı, banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemlerinin de aynı kapsamda olduğu belirtilmiştir.

İlgide kayıtlı özelge talep formunun tetkikinden, şirketinize yapılan inşaat malzemesi teslimlerinin bedeline karşılık olmak üzere şirketinizce daire ve işyeri teslim edildiği, dolayısıyla nakdi bir ödeme veya tahsilat işleminin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, nakit hareketi bulunmadığından, tevsik zorunluluğundan da bahsetmek mümkün olmayacaktır. Ancak, malzeme karşılığında daire tesliminin yanında, 8.000 TL’yi aşan bir para ödemesi veya tahsilatı bulunursa tevsik zorunluluğunun bulunduğu tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.