6770 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ

6770 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 17 Ocak 2017 tarihinde yasalaştırdığı 6770 sayılıTürkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” aşağıdaki düzenlemeleri kapsamaktadır.

  • Yatırım Teşvik Belgesinin KDV İstisnası Kapsamı Genişletilmiştir.

Kabul edilen Torba Kanun’un 8. Maddesi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 13 maddesi (d) fıkrasının kapsamını genişletmiştir. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflerin belge kapsamındaki makine, teçhizat alımlarının yanı sıra yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralanma hizmeti alımları, katma değer vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

  • Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin Taşınmaz Satışları KDV İstisnası Kapsamındadır.

Kabul edilen Torba Kanun’un 9.maddesi ile Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin taşınmaz satışları 3065 sayılı Kanun 17. Maddesinde yapılan değişiklik ile KDV İstisnası kapsamına alınmıştır.

Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin taşınmaz satışlarında katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Kanun kapsamında yürürlüğe giren uygulama geçmiş işlemleri de etkilemekte olup geçmişe yönelik katma değer vergisine ilişkin tarh işlemi yapılamayacak, açılmış davalardan ise feragat ile vazgeçilecektir.

Kabul edilen Kanun’un 10.maddesi ise 3065 sayılı Kanun’a Geçici 36. Maddeyi eklemiştir. Bu düzenleme ile belediyelerin ve il özel idarelerinin geçmişte gerçekleşen taşınmaz satışından doğan katma değer vergisi, beyan edilmiş olduğu halde hazineye ödenmemesi durumunda, taşınmazları satın alanlara iade edilemeyecektir.

  • İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yeni KDV İade Uygulaması

3065 sayılı Kanun’a eklenen Geçici 37.madde ile ;

Asgari 50 Milyon TL tutarında sabit yatırım öngörülen işlerde, 2017 yılı özelinde uygulanmak üzere, 2017 yılında inşaat işleri nedeniyle altı aylık dilimlerde yüklenilen ancak indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı ayı takip eden bir yıl içinde iade edilecektir.

50 Milyon TL tutarından daha düşük sabit yatırımlarda ise yüklenilen ancak indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi ise ertesi yıl iade edilecektir.

Teşvik belgesine konu olan yatırımın tamamlanamaması durumunda ise iade edilen tutarlar vergi ziyai cezası ile birlikte iade tarihinden itibaren gecikmez faizi uygulanarak tahsil edilecektir.

  • İndirimli Kurumlar Vergisi ve Yatırıma Katkı Oranları Münhasıran 2017 Yılında Uygulanmak Üzere Yeniden Belirlenmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinden düzenlenen İndirimli Kurumlar Vergisi başlığında değişiklik yapmak üzere Kanun’a Geçici 9.madde eklenmiştir.

Geçici madde ile 2017 yılı özelinde geçerli olmak üzere aşağıdaki oranlar güncellenmiştir.

  • Her bir il grubu ve stratejik yatırımlar ve Kanun ile belirlenen yerler için belirlenen azami yatırıma katkı oranı %55’den %70 çıkarılmıştır.
  • 50 Milyon TL’yi aşan büyük yatırımlarda uygulanan azami %65’lik yatırıma katkı oranı %80’e çıkarılmıştır.
  • Kurumlar Vergisinde uygulanan %90’lık indirim oranı %100 olarak değiştirilmiştir.
  • Yatırım döneminde hak edilecek yatırıma katkı tutarının %50’sine kadar olan kısmının diğer kazançlardan indirilmesine imkân sağlayan oran %100 olarak değiştirilmiştir.

 

 

  • Birleşen Sanayi İşletmelerine 3 (üç) Dönem süresince İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulanacak.

Fiilen üretim faaliyeti ile iştigal eden ve sanayi sicil belgesine haiz işletmeler 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanun’u 19.maddesinde öngörülen şekilde, bilanço değerlerinin birleşilen kurum tarafından bir bütün olarak alınması, aynen bilançosuna geçirilmesi ve kanuni merkezlerin Türkiye’de yer alması şartlarına uyulması durumunda, birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç (3) hesap döneminde elde ettiği kazançlarına kurumlar vergisi %75’e kadar indirimli oran ile hesaplanacaktır. İndirimli oranın sektörel olarak uygulanması ve belirlenmesi konusunda Maliye Bakanlığı yetkilendirilmiştir.

  • 6736 Sayılı Kanun ile Taksitlendirilen Kamu Alacaklarının Taksit Süreleri 4 ay Uzatıldı.

Torba Kanun ile 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna Geçici Madde eklenmiş ve taksitlendirilen kamu alacaklarının taksitleri 4’er aylık sürelerden uzatılmıştır.

Taksitlendirmelerin ilk taksitlerini ödemeyerek yapılandırma kanunu hükümlerini ihlal edenler, gecikme zammı ile birlikte ilk taksit tutarlarını 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödeyebileceklerdir. 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar borç tutarlarının tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE üzerinden %50 indirim ile katsayı olmaksızın ödeme fırsatı sağlanmıştır.

Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken yapılandırma taksitlerinin süreleri taksitlerin son ödeme gününden itibaren 4’er ay uzatılmıştır. Bu uzatma işleminden, Orman Genel Müdürlüğü ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal kredi kooperatiflerine kullandırılan ve yapılandırılan borç taksitleri istisna tutulmuştur.

6736 sayılı Kanun kapsamında peşin ödeme seçeneğini seçen ancak ödemelerini yapmayanlara, 30/04/2017 tarihine kadar idareye başvurmaları ve ilk taksitlerini 2017 Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri durumunda borçlarını taksitle ödeme imkanı tanınmıştır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce peşin ödeme seçeneği ile yapılandırılan tutarın tamamını indirim uygulanmaksızın ödeyenler, 31/12/2017 tarihine kadar talep etmeleri durumunda kanunda belirtilen Yİ-ÜFE ile hesaplanan tutar üzerinden %50 indirim yapılarak hesaplanan tutar ile ödedikleri tutar arasında ki fark red veya iade edilebilecektir.

  • Gümrük Mevzuatına Aykırı Olarak İthal Edilmiş Kara Taşıtlarının El Koyma Kararları Kaldırılabilecek.

Torba Kanun ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na eklenen geçici maddeler ile gümrük mevzuatına aykırı olarak ithali gerçekleştirilmiş kara ulaşım araçlarının el koyma kararları kaldırılabilecek.

Özellikle ikinci el kara ulaşım araçlarının yanıltıcı veya sahte belgeler ile sıfır kilometre olarak ithalinden doğan ve iyi niyetli üçüncü kişilerin maddi zararına yol açan el koyma uygulaması geçici madde ile düzenlenmiştir.

Gümrük Kanunu 235. Maddesi uyarınca el konulan kara ulaşım araçları ile ilgili olarak, torba kanunun yürürlüğe girdiği ayı takip eden altıncı ayı sonuna kadar ( Son Başvuru Tarihi 31 Temmuz 2017) ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın edinilmesi esnasında ödenen Özel Tüketim Vergisinin(ÖTV) %25’nin bir ay içerisinde ( Son Ödeme Tarihi 31 Ağustos 2017) ödenmesi halinde el koyma kararı kaldırılarak araç sahibine iade edilecektir.

Henüz el koyma kararı olmayan ancak ilgili mevzuata aykırı olarak ithali gerçekleşmiş olan kara ulaşım araçlarının ilgili tarihlerde gümrük idarelerine kendiliğinden beyan edilmesi halinde ise edinilmesi sırasında ödenen Özel Tüketim Vergisinin(ÖTV) %15’i tahsil edilerek araçlar mevzuat kurallarına uygun olarak ithal edilmiş sayılacaklardır.

El koyma işleminin ardından idare tarafından tasfiyesi gerçekleştirilmiş araçlar ile ilgili olarak bu kanun hükümleri uygulanmayacaktır.

  • Devreden Katma Değer Vergilerine İade Yolu Açılmıştır.

Torba Kanun ile 3065 sayılı KDV Kanunu 29.maddesine cümle ilave edilerek, mahsup yoluyla iade edilemeyen Devreden KDV tutarlarının nakden iade edilmesinin yolu açılmıştır.

Eski düzenlemede yıl içerisinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içerisinde talep edilmesi halinde nakden veya mahsuben iade edilebilmekteydi.

Yeni yapılan kanun değişikliği ile mahsuben iade edilemeyen Devreden KDV, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları dönemler itibariyle yılı içerisinde nakden iade edilebilecektir.

Kanunun Tam Metni İçin BURAYA Tıklayınız.

 

ÖMER EKEN

DENETÇİ YARDIMCISI