VERGİ MÜFETTİŞLERİNİN USUL DENETİMLERİNDE DİKKAT ETTİKLERİ HUSUSLAR

Vergi müfettişlerinin usul denetimlerini yoğunlaştırdığı şu günlerde tenkit edilen ve cezaya konu edilen bazı hususlar aşağıdaki gibi olup bu hususlara muhasebe departmanındaki arkadaşlarımızın azami gayret göstermeleri gerekmektedir.

1- Envanter defterine sadece bilanço ve gelir tablosunun yapıştırılması müfettişlerce ceza konusu yapılmaktadır. Envanter defterine, cari borç ve alacak bakiyelerinin mizan çıktısı, amortisman tablosu, stok sayım tutanağı yapıştırılmalıdır. Gelir tablosunun envanter defterine yapıştırılması eleştiri konusu olmaktadır.

2- KDV dâhil olarak düzenlenmiş faturalarda KDV’nin mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Dahil kısmının ince bir çizgiyle çizilip KDV gösterilmeli, paraf atılıp mümkünse karşı firmanın kaşesi basılmalıdır. (KDV MD 34 gereği)

3- Faturalarda yer alması gereken bilgilerin tam ve eksiksiz olması gerekmektedir. Alıcının unvanı, vergi dairesi ve no.su, faturanın tarihi ve açıklaması eksiksiz yer almalıdır.(VUK 229 ve müteakip maddeler gereği)

4- Taksi perakende satış fişlerinde (yazar kasa fişi değil) şirketimize ait bilgiler yazmadığı takdirde şirket kaşesi mutlaka vurulmalıdır.(VUK 233 gereği)

5- Yıl içinde personele ücret yerine geçen ayni ödemelerin yapılması halinde KDV dahil tutar olarak vergilendirilip vergilendirilmediği sorgulanmakta ve vergilendirilmediyse özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

6- Ücret bordrolarında hizmet erbabının soyadı, adı, birim ücreti, çalışma süresi ve ücretin ilgili olduğu süre, ücret üzerinden hesaplanan vergilerin tutarı, bordronun hangi aya ait olduğu hususlarından herhangi biri yok ise özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Ayrıca bordrolarda mutlaka şirket kaşesi ve şirket yetkililerinin imzası ile bordroyu hazırlayanların imzası bulunmalıdır.

7- Yurt dışından gelen faturalarda VUK 230 ve müteakip maddelerde belirtilen bilgiler yer almıyorsa mutlaka kaşe vurulmalıdır. (VUK 229 ve müteakip maddeler gereği)

8- Faturanın açıklama kısmında hizmetin verildiği döneme ait tarih var ise faturanın bu tarihten itibaren azami 7 gün içerisinde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde fatura iade edilip açıklama kısmındaki tarih kısmı çıkarttırılmalıdır. (VUK 231/5 gereği)

9- Muhasebe Standartlarına, Tek Düzen Hesap Planına veya Mali Tablo Standartlarına uyulup uyulmaması sorgulanmakta ve ceza kesilmektedir.

10- Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 28/11/2011 Tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-685 Sayılı Özelgesi ile de anlatıldığı üzere, “VUK uygulamaları açısından; mükelleflerin şehir içi ve dışındaki iş seyahatlerinde yeme, içme gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki mecburi olduğu açıklanmıştır. KDV uygulamaları açısından da KDV kanununun 30/d maddesi uyarınca fatura kullanılması gereken durumlarda perakende fişi kullanılması halinde bunların gider olamayacağı nedeniyle KDV’nin de indirilmesi söz konusu olamayacağı ifade edilmiştir”. Bu sebeple herhangi bir tenkit ile karşı karşıya kalmamak için fatura alınması konusuna dikkat etmek gerekir.