vade farkı mahiyetindeki kur farkına ilişkin katma değer vergisinin kur farkı tutarına iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacağı

T.C.

MALÎYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI   : B.07.0.GEL.0.54/5424-2-O2-

TARİH 16/01/2003

 

 

Mal bedeli ve katma değer vergisi tutarlarının toplamı için $ cinsinden düzenlenen senetlerin ödenmesi sırasında ortaya çıkan vade farkı mahiyetindeki kur farkına ilişkin katma değer vergisinin kur farkı tutarına iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacağı hk.

İLGİ:   Tarihsiz dilekçeniz.

İlgide  kayıtlı  dilekçenizde,   …… San.  A.Ş.’den  aldığınız  çimentonun bedelini ve katma değer vergisini vadesinde ödeyemediğinizden toplam tutar için $ cinsinden senet düzenlediğiniz, senetlerin bir kısmını vadesinden sonra ödediğiniz belirtilerek kur farkı için düzenlenecek faturada katma değer vergisinin ayrıca mı hesaplanacağı yoksa iç yüzde yoluyla mı hesaplanacağı sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20. maddesinde, katma değer vergisi matrahının teslim ve hizmet işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamının bedel olduğu; 24. maddesinde ise, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu; 26. maddesinde t^e bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceği hüküm altına alınmıştır.

Bedelin döviz cinsinden ifade edildiği işlerde, ödemenin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihten sonra yapılması durumunda geç ödeme nedeniyle ortaya çıkacak kur farkı, esas itibariyle vade farkı mahiyetinde bir unsur olduğundan vergi matrahına dahil edilecektir.

Bu çerçevede, mal bedeli ve katma değer vergisi tutarlarının toplamı için $ cinsinden düzenlenen senetlerin ödenmesi sırasında ortaya çıkan vade farkı mahiyetindeki kur farkına ilişkin katma değer vergisinin kur farkı tutarına iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.